Volkanik bazalt kayaçları bulundukları yerden alındıktan sonra şehir içerisinde birçok farklı alanda kullanılabilecek şekilde kırma ya da kesme işlemlerine alınır. Kırma işlemlerinden alındıktan sonra bu taşlar artık zemin döşemesi veya kaplama için rahatlıkla kullanılabilecek bir şekilde küptaş ürünlerine dönüşecektir.

Bazalt malzeme üzerinden elde edilen küptaş ürünlerinde boyut açısından da çok geniş bir aralık yer almaktadır. Bu noktada standart boyutlara bakıldığında 4×6-6×8-8×10-10×20 gibi dört standart boyut özelliği görülmektedir. Bu standart boyut özellikleri hem doğal kırma yöntemi ile küp taşların elde edilmesinde hem de sulu kesim yöntemi ile küp taşların elde edilmesinde görülmektedir

Her iki noktada elde edilen bu boyutlar, zemin döşemeleri için çok avantajlı yapılar oluşturmaktadır. Aslında farklı bir şekilde plak, plaka ve parke gibi isimler ile adlandırılan bazalt taş çeşitleri de yine birer küptaş ürün çeşididir. Bu ürünlerde de boyutlar klasik küptaş ürünlerine göre daha büyük boyutta ancak taşlar daha ince kesimli olarak üretilmektedir.